התמודדות עם שטיח לאחר הצפה, לא להתבייש – לייבש

השטיחים בבית הינם פריטים יקרי ערך אשר עונים על צורך עיצובי ופונקציונלי כאחד ומשרתים אותנו נאמנה לאורך כל השנה. אנו מקפידים לשאוב מהם אבק ומעת לעת נעזרים גם בחברת ניקיון מקצועית אשר מסייעת לנקות את השטיחים בצורה יסודית מאבק, כתמים ולכלוך, ובכך משיבה לסיבי השטיחים את הברק, הרכות והרעננות.

דרכי התמודדות עם שטיח לאחר הצפה – עשה ואל תעשה

לעיתים קורה כי חולפות מספר שעות מהרגע בו אנו מגלים את הרטיבות בשטיח ועד שמומחי ניקוי השטיחים מגיעים- למשל כאשר הדבר מתרחש בלילה, בסופי שבוע או בחגים. במקרים כאלה ישנן מספר פעולות ראשוניות שניתן לעשות כדי לתרום לייבוש השטיח, וחשוב מכך ישנן פעולות שחשוב לא לעשות.

  • ניתן לפזר מגבות או נייר ספיגה כדי לספוח נוזלים מסיבי השטיח.
  • במידה והשטיח כבד מאוד וספוג כולו במים, ניתן להציב חלק ממנו על שרפרף כדי לסייע לנוזלים לצאת
  • רצוי מאוד לנגב את הנוזלים שהצטברו מתחת לגב השטיח.
  • אוורור המקום – אפשר לפתוח חלונות או להפעיל מאוורר כדי שתיווצר סירקולציה של אוויר אשר תסייע במידה מסוימת לייבוש השטיח.
  • בטיחות מעל הכול – אין להציב מכשירי חשמל, כדוגמת מפזר חום על השטיח. יש לשמור על מכשירי החשמל במרחק בטוח מהשטיח הרטוב, כדי למנוע סכנה של התחשמלות.
  • כאשר נראה כי חלק מהמים יצאו מהשטיח, ניתן לגלגלו ולהעמידו באמבטיה למשל, על מנת שהנוזלים שבו יגרו ויצאו ממנו.
  • אם השטיח נרטב רק בחלקו, מוטב לוותר על פעולה זו של גלגול השטיח והעמדתו, כדי שלא תיווצר זליגה של צבע מאזורים רטובים לאזורים יבשים.
  • כאשר השטיח נותר לח ניתן להניחו במרפסת שמש על הארץ כאשר סיבי השטיח מופנים כלפי מעלה. אין להפוך אותו כדי למנוע, גם במקרה זה, זליגה של צבע מתחתית השטיח הלח אל פניו.
  • אין להניח את השטיח הלח על מעקה או רהיט כלשהו למשך זמן רב, כיוון שבשעה שהוא רטוב סיביו האלסטיים נוטים להתקמט יותר, ועלולים להיווצר סימנים וגלים.

יישום הטיפים הללו עשוי לצמצם את הנזק שעלול להיגרם לשטיח בעקבות החשיפה לרטיבות, אך הוא אינו תחליף לטיפול נכון ומקצועי של מומחים לניקוי שטיחים אשר מנוסים במלאכה זו.

פעולות נדרשות לשיקום נזקי מים

ישנה סדרה של פעולות שחברה מקצועית לניקוי שטיחים אמורה לבצע כחלק מטיפול ושיקום של שטיחים מנזקי מים והצפות:

  1. השלב הראשון הוא ביצוע בחינה מקיפה של מצב השטיח- אבחון של חומר הגלם ממנו הוא עשוי, גילו, מצב הסיבים והיקף הנזק שנגרם. חלק זה חשוב, כיוון שהטיפול משתנה לעיתים בהתאם לסוג חומר הגלם שממנו השטיח עשוי, ומותאם לרכיבים שונים כדוגמת משי, כותנה או צמר, סיבים טבעיים שונים כסיבים של צמח ההמפ, שטיחי עור, וכן סיבים סינתטיים שונים.
  2. לאחר שלב האבחון, עובר השטיח ניקוי יסודי באמצעות מכשור טכנולוגי ייעודי. המים, הנוזלים והמשקעים האחרים שהצטברו בשטיח נשטפים באופן מבוקר, וישנה הקפדה יתרה שלא תיווצר זליגת צבע נוספת, ושיציבות הצבעים תישמר.
  3. במידה ובעקבות ההצפה כן נוצר מצב של זליגת צבע, קיים טיפול ייעודי לכך.
  4. במסגרת תהליך הניקוי, השטיח עובר טיפול בחומרים ייעודיים שמטרתם לנטרל ריחות רעים ולמנוע התפתחות של בקטריות שונות ועובש.
  5. לאחר השטיפה, המים נסחטים מהשטיח בצורה מבוקרת וסיבי השטיח מוברשים.
  6. כאשר השטיח כבר אינו ספוג מאוד במים הוא עובר לייבוש מקצועי שאותו מבצעים בחדרי ייבוש ייעודיים שבהם קיימת טמפרטורה מבוקרת, המאפשרת לסיבי השטיח להתייבש מכל רטיבות ולחות.
  7. במידה וקיימים קרעים בחלקים שונים בשטיח או נוצרה למשל פרימה של הקנטים והפרנזים, ניתן לערוך לאחר הייבוש של השטיח תיקון מקצועי.

ישנה חשיבות רבה לביצוע נכון של כל השלבים, כדי שמצב השטיחים והמראה שלהם ישובו להיות כשהיו לפני ההצפה.

מה בפועל קורה לשטיחים כאשר הם נרטבים וסופגים מים רבים ואולי אף נוזלים אחרים, כתוצאה מהצפה בבית?

במקרה של הצפה, אין זה משנה אם היא נוצרה בעקבות פיצוץ של צנרת, כתוצאה ממי גשמים שחדרו מבעד לחלון או למרפסת, או מכל סיבה אחרת. אך כן ישנה חשיבות רבה לפעולה מהירה ונכונה של ייבוש השטיח, כיוון שהרטיבות עלולה לגרום לשטיח מספר נזקים ובהם:

  • עובש ופטריות – בין סיבי השטיח הצפופים והלחים עלולים להתפתח עובש ופטריות אשר מסוכנים לבריאות של יושבי הבית. לכן חשוב לחטא את השטיח בחומר ייעודי ולייבשו כיאות.
  • ריחות לא נעימים – הנוזלים הנספגים בשטיח עלולים תוך זמן קצר להדיף ריחות לא נעימים. ממש כמו בגד רטוב שנשכח מספר שעות במכונת כביסה למשל.
  • פגיעה בשטיח ויצירת גלים – הנוזלים אשר נספגים בשטיח גורמים לעיתים לפרימה של החוטים הארוגים- דבר אשר עלול להוביל לפירוק של מבנה השטיח ולפגיעה בשלמותו. כמו כן, הם עלולים להמיס מרכיבי דבק אשר קיימים בשטיחים מסוימים וכן ליצור תופעה של “גלים” בשטיח, אשר גורמת לבלאי מהיר ולחוסר אסתטיות.
  • זליגה של צבע – הרטיבות משפיעה בצורה מעט שונה על שטיחים מסיבים טבעיים ועל שטיחים מסיבים מלאכותיים. בשטיחים המיוצרים בעבודת יד ואשר עשויים מכותנה, משי וצמר למשל, תופעת זליגת הצבע הנוצרת כתוצאה מספיגה של מים נפוצה מעט יותר. כאן יש חשיבות יתרה לפנייה מהירה לגורמים מקצועיים שימנעו זליגה זו.

בתמונה הבאה ניתן לראות דוגמא לזליגה של צבע בשטיח פרסי קלאסי, אשר נוצרה לאחר הצפה:

כמו כן, יש לציין כי במקרה של הצפה שבה נגרם נזק לתכולת הבית, ישנו לרוב כיסוי ביטוחי אשר מכסה בדרך כלל גם את עלות ניקוי השטיחים והריפודים. ולכן, כדי להמשיך ליהנות מהשטיחים היקרים שלנו, מומלץ להקדים ולהזמין חברה מקצועית לניקוי ותיקון שטיחים בעלת ניסיון של ניקוי ושיקום שטיחים מנזקי מים והצפות.

לעמוד טיפול בנזקי מים ואש

דוגמאות נוספות לגלישות צבע בשטיחים ותיקונם כתוצאה מרטיבות והצפה

התשובה המיידית היא שחשוב מאוד לפנות בהקדם למומחים לניקוי ותיקון שטיחים, על מנת שאלה יפעלו לייבוש השטיחים בצורה מהירה ונכונה.

שתף את הפוסט
Share
Tweet

לקבלת ייעוץ מקצועי
 והצעת מחיר

מאמרים נוספים

צרו קשר ונציג שלנו יחזור אליכם בהקדם